Cultivare ardei gras

Ardeiul gras, planta originara din America Centrala si de Nord, este foarte usor de crescut. 

Ardeii grasi se gasesc in mai multe culori: verzi, rosii, galbeni sau portocalii. Indiferent ce soi de ardei vrei sa cresti, trebuie sa urmezi aceiasi pasi si sa fii atent la cateva detalii importantante pentru dezvoltarea corecta a plantei.

1 Sezonul cald


Ardeilor le place caldura, prin urmare acestia se pot strica foarte usor la temperaturile scazute, iar frigul sau inghetul sunt fatele plantei. In regiunile din nord, aceste plante se cresc cu ajurul straturilor de mulci confectionate din plastic sau cu ajutorul serelor speciale.

 2 Plantarea semintelor


Cresterea ardeilor din samanta se va face intr-un mediu inchis, cu doua saptamani inainte de terminarea sezonului rece, iar dupa cresterea vlastarilor se poate trece la plantarea lor in pamantul de afara, dar numai cand temperatura este propice plantei.

3 Marimea ghivecelor


Recipientele sau ghivecele in care urmeaza sa fie sadita samanta trebuie sa aiba un diametru de cel putin 5 cm. Vasele mai mari vor favoriza cresterea semintelor cu radacini mai mari si puternice, adica rasaduri sanatoase si puternice ce vor face fata transplantarii in gradina.

4 Conditii de plantare


Aseaza semintele de ardei in pamantul usor umed si cald. Plantele vor germina in aproximativ o saptamana. Daca ai plantat mai multe seminte intr-un ghiveci, aseaza cu grija fiecare mladinta intr-un singur vas, imediat ce au rasarit primele frunze.

Pamantul cald este un un mediu propice pentru dezvoltarea semintelor de ardei asa ca va trebui sa incalezesti solul cat de des poti. Daca vasele in care ai plantat sunt din metal, poti incalzi pamantul cu ajutorul unui resou. In schimb, daca hghivecele sunt din plastic, foloseste lampi speciale.

5 Udarea semintelor


Este indicat ca atunci cand uzi semintele de ardei sa nu o faci direct. Atunci cand alegi ghivecele sau recipientele pentru plantat, asigura-te ca au gauri si aseaza-le in farfurii cu apa. Verifica solul in care stau semintele si ai grija ca acestea sa nu balteasca in apa.

6 Lumina


Semintele de ardei au nevoie de multa lumina. Pentru a nu creste plante inalte si slabe este nevoie atat de lumina naturala, cat si un "supliment" de lumina artificiala fluorescenta.

7 Atentie la daunatori


Ca orice planta, si ardeii se confrunta cu o serie de daunatori. Dupa plantarea lor este bine sa ai grija la painajeni si afide, de aceea rasadruile trebuie tratate cu solutii speciale, preferabil organice.

Comments